Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Донецка област е на прага на хуманитарна катастрофа, сраженията в Източна Украйна продължават

Снимка: ЕПА/БГНЕС
  Град Донецк в Източна Украйна е на прага на хуманитарна катастрофа, тъй като голяма част от водопреносната мрежа на града е разрушена при продължаващите сражения между украинската армия и проруските сепаратисти в областта, съобщи премиерът на самопровъзгласилата се Донецка народна република Александър Бородай:

Хуманитарната катастрофа при нас е в огромни мащаби. Проблемът е, че в района на Славянск се намира водохранилището на Донбас. От там тръгва каналът, който захранва градовете и селата в Донецка народна република. Тази водна станция беше разбита. Помолихме противниковите сили да преустановят огъня, за да бъде възстановена инфраструктурата, но нямаше прекратяване на огъня.

Град  Славянск също няма вода, както и електричество, нарушени са мобилните връзки. Няколко милиона души в Донецка област ще останат без питейна вода, ако украинските сили не допуснат ремонтните екипи да поправят водопреносните мрежи, отбелязва канал Русия 24.

Руският президент Владимир Путин заяви, че по данни на руското разузнаване в Източна Украйна продължава артилерийският огън, въпреки обявеното в петък от президента Петро Порошенко примирие:

За съжаление това, което установяваме с обективни средства за контрол, показва, че бойните действия не спират. И тази нощ имаше много активна работа на артилерията. Не мога да кажа дали от страна на регулярната армия или от т.нар. въоръжени формирования.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна