Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скотланд ярд: Британските джихадисти в Сирия представляват дългосрочна заплаха

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Скотланд ярд предупреди, че британските джихадисти, които се сражават в Сирия, сериозно застрашават сигурността на Обединеното кралство. Един от най-високопоставените офицери в лондонската полиция заяви, че завръщащите се от конфликта в близкоизточната държава млади британци са сериозна опасност, тъй като могат да прибегнат до актове на насилие на Острова.
Кресида Дик, която отговаря за антитерористичните операции в Скотланд ярд, посочи в интервю за БиБиСи, че те са дългосрочна заплаха за Великобритания. Опасявам се, че когато става дума за тероризъм, а не само за световния, геополитически отзвук, ще трябва да живеем с последиците от Сирия още дълги, дълги, дълги години, каза помощник-комисарят на Скотланд ярд.Тя добави, че данни на полицията отпреди няколко седмици показват, че около 460 британци са заминали да се сражават в Сирия, но уточни, че техният брой сега вероятно е нараснал до 500.
От 2013 г. насам във Великобритания бяха арестувани над 50 души за предполагаеми престъпления, свързани с конфликта в Сирия.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна