Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия почита паметта на милионите жертви на Великата отечествена война

Снимка: Васко Михайлов

В Русия днес почитат паметта на милионите жертви на Великата отечествена война, започнала точно преди 73 години. 22 юни в Русия се отбелязва като Ден на памет и скръб.

В цяла Русия се организират траурни и възпоменателни церемонии. На много места църковните камбани бият днес 1418 пъти, колкото денонощия е продължила Великата отечествена война. За Русия тази война започва в нощта на 22 юни 1941 г. , когато войските на хитлеристка Германия нахлуват на територията на Съветския съюз на огромен фронт от Финландия до Черно море. Ще изминат цели четири години до края на войната, оставила трагична следа във всяко руско семейство. По официални данни СССР дава 26 милиона жертви в най-кръвопролитната война в човешката история , но се смята, че те са много повече.

Тази нощ в Москва, където живеят почти 150 хиляди ветерани от войната, не спря потокът от хора към Вечния огън край стените на Кремъл. Основните събития през деня са в мемориалния Парк на победата, където се очаква да присъства и делегация на ветераните от Севастопол.

Отбелязването на 22 юни като Ден на памет и скръб започва от 1996 г. след указ на първия руски президент Борис Елцин.




БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна