Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Христов пее на видео преди началото на спектакъла "Борис Годунов" пред храма "Св. Ал. Невски"

| обновено на 26.06.14 в 11:40
Момент от строителството на сцената
Снимка: БГНЕС

Борис Христов пее църковнославянски песнопения на видео преди началото на спектакъла "Борис Годунов" пред храма "Св.  Александър Невски". Преди записа монах с клепало преминава през цялата сцена и възвестява началото на службата - така определяме нашата постановка, построихме нов олтар на оперното изкуство пред  храма "Св. Ал. Невски", каза днес пред репортери акад. Пламен  Карталов, директор на Софийската опера и балет и режисьор на спектакъла по оригиналната редакция на Мусоргски, която рядко се поставя.

Премиерата на 27 юни е изцяло продадена, меломаните могат да опитат шанса си за следващите вечери - 28-и и 29-и юни и 3-ти и 4-ти юли, каза маестрото. Началото е малко след 21.00 ч., краят - преди полунощ. Постановката е посветена на три легендарни личности от света на операта - на 100-годишнината от рождението на гениалния бас Борис Христов, на 85-годишнината от рождението на Николай Гяуров и на наскоро отишлия си от нас Никола Гюзелев, както и на 90-годишнината от освещаването на храм-паметника "Св. Александър Невски". 

Операта "Борис Годунов" на открито е под патронажа на  столичния кмет Йорданка Фандъкова и е в подкрепа на  кандидатурата на София за европейска културна столица през 2019 г. Премиерата се осъществява с подкрепата на Министерството на културата и спонсори. Уникално събитие от световен мащаб нарече спектакъла руският диригент Константин Чудовски, главен диригент на  операта в Чили. Той за първи път дирижира в България и за първи път работи с оригинала на Мусоргски - дирижирал е редакциите  на Шостакович и на Римски-Корсаков. По думите му именно такъв мащаб заслужава "Борис Годунов". Другият диригент в екипа е Борис Спасов. 

Сцената е висока 1,75 м, ширината й е 50 м, дълбочината - 36 м. Общата й площ е 1 700 кв. м. Основният, най-величествен "декор"  е храмът. От него излиза Борис Годунов и за първи път - по идея на  режисьора - коронацията е на открито, "пред народа". Короната му връчва патриарх Йов (в изпълнение на актьора Стоян  Алексиев). Церемонията е придружена с автентичен камбанен звън - от камбаните на "Св. Ал. Невски". Карталов не крие, че търси аналогия и с днешния ни ден - през "смутното време" на Борис Годунов има наводнения, земетресения, суша, които унищожават реколтата и настъпва масов глад. Царят отваря държавния резерв, но търговците препродават житото и то така и не стига до народа. Финалът е много трагичен. Но публиката няма да види мъртвия цар, паднал на сцената, а неговото възшествие към небето - през храма. 

Отдавайки почит на големите артисти от миналото, гледаме и към сегашното и бъдещото - участват певци от различни поколения, но главно млади, само българи, отбеляза Пламен  Карталов. В главната роля се редуват Светозар Рангелов и Мартин  Цонев. Сред солистите са и Димитър Станчев, Петър Бучков, Пламен Папазиков, Костадин Андреев, Андреана Николаева, Бисер Георгиев, Петя Цонева. В "екипа" са и три коня. Яздени от пристави, които отиват  да извършат арест, те преминават през площада - в  пространството между трибуната със зрителите и сцената. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна