Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бивши британски посланици и политици призоваха Тони Блеър да се оттегли от поста на специален пратеник в Близкия Изток

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бивши британски посланици и политици призоваха Тони Блеър да се оттегли от поста на специален пратеник в Близкия Изток заради опита му да не поеме отговорност за кризата в Ирак.

В писмо, подписано от британски дипломати, сред които бившият посланик в Иран сър Ричард Далтън и бившият кмет на Лондон Кен Ливингстън се казва, че Тони Блеър е един от архитектите на инвазията в Ирак и трябва да поеме част от отговорността за последствията.

Писмото бе изготвено, след като Тони Блеър помести есе в британската преса,  в което твърди, че военната намеса през 2003 година не е причина за сегашната криза. Освен това в писмото, което е адресирано до външните министри на Съединените щати, Русия и Европейския съюз, както и до генералния секретар на ООН, се изтъква, че постиженията на Блеър като специален пратеник в Близкия Изток са „нищожни”.

Говорител на Тони Блеър обаче отхвърли обвиненията като посочи, че писмото е подписано от хора, които са отявлени врагове на бившия премиер.

В петък се навършват седем години от назначаването на Тони Блеър като представител на квартета за Близкия Изток, състоящ се от Съединените щати, Русия, Европейскя съюз и ООН.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна