Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Булгаргаз" възрази срещу поевтиняване на природния газ от 1-ви юли

Снимка: bulgargaz.bg

Има опасност "Булгаргаз" да изпадне в затруднено финансово положение и да не може да нагнетява допълнителни количества природен газ в хранилището Чирен, ако цената на синьото гориво бъде намалена с близо 2,5 на сто от 1-ви юли, както предлагат от енергийния регулатор. Предупреждението е на Александър Петров от "Булгаргаз". Той посочи възраженията на дружеството срещу ценовото предложение на ДКЕВР:

Размерът на надценката определя калоричността на газа, защото, имайте предвид, при по-висока калоричност съответно и цената става по-висока и съответно не отчитане на съотношението долар - лев, прогнозното за месец юни, а включване на такова за месец септември, тоест това е един от ценообразуващите фактори в съотношението долар-лев. Това ще доведе до продажба под себестойност.
От своя страна председателят на енергийния регулатор Боян Боев посочи, че възраженията на "Булгаргаз" ще бъдат разгледани и окончателното решение за цената на синьото гориво ще бъде взето на 30-и юни. Според изчисленията на "Булгаргаз" цената от 1-ви юли трябва да бъде запазена на сегашното й ниво, което е 612 лева и 80 стотинки за 1000 куб. метра без акциз и ДДС.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна