Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Клиенти на ПИБ изразиха спокойствие

| обновено на 27.06.14 в 14:34
Снимка: Дневник

Клиенти на Първа инвестиционна банка, намиращи се пред офисите на банката от сутринта, изразиха спокойствие пред репортера на БНР. Огромни струпвания на хора няма, между 15 и 20 души пред всеки клон в центъра на София. Ето и някои от мненията на клиентите на банката:
 
Депозит ще правя... Аз съм клиент на тази банка 10 години може би. Имало е такива сътресения, но са минавали. Това е всичко изкуствено, вие го знаете най-добре. Защо се раздухва, какво печелят хората?

Не зная нищо, просто съм дошла за вноска. Аз мисля, че е добра банката.

Нищо не може да се направи, откъде да ги взема, да ги държа в буркан у нас?! Това е глупост!


Настояваме компетентните органи, в това число прокуратура, МВР и ДАНС, да приложат цялата строгост на закона срещу разпространителите на неверни и злонамерени слухове и спекулации
, се казва в съобщение на банката, публикувано на нейната официална интернет страница.

Според Явор Римски, до 21 юли КТБ няма да може да бъде продадена на друг инвеститор. Той смята, че банката ще бъде национализирана. Римски добави мнението си, че банка няма да фалира, но властите трябва да изпълнят ангажимента, който поеха, да разследват активно това активно мероприятие. Той коментира още: Надявам се в рамките на следващите 10 дни, докогато е крайният срок за одита на трите фирми, които влязоха да следят финансовото състояние на КТБ, да дадат ясна информация и за този модел на опит за фалиране на банката, като я докарат до ликвидна криза. Слуховете поне за момента са, че в рамките на 6-7 дни преди да подаде официална молба към БНБ да поеме контрола над банката, от КТБ са били изтеглени над 20% от активите й, което е около 1,2 – 1,4 млрд. /…/ Лично аз се надявам да се види, че не е причина източването чрез подставени фирми на банката, а просто, че тази атака е започнала от това, че са изтеглени големи суми на държавните предприятия и структури в толкова кратък период от време. Къде са пренасочени, кой е дал сигнал за това?

Анкетата на Наталия Ганчовска, както и коментар на Явор Римски по темата чуйте от звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна