Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Южноамерикански сблъсъци в първите два 1/8-финала на световното

Оскар Табарес ще трябва да се оправя без Суарес и Лугано в 1/8-финала срещу Колумбия
Снимка: FIFA

Тази вечер започва фазата на елиминациите на световното първенство в Бразилия, а още първият мач ще противопостави домакините на една от приятните изненади в Мондила до момента - Чили. Двата тима се познават много добре, тъй като от много години играят в различните квалификации в Зона Южна Америка. Бразилия зае първото място в своята първа група, а Чили остана на второто място във втора група, като загуби само от Холандия.

До момента двата отбора са изиграли 68 официални двубоя, в които бразилците имат 48 победи, 7 загуби и 13 равни. В последните два мача срещу чилийците домакините вкараха минимум по два гола, а освен това са в серия от 10 победи в последните си 11 мача срещу този съперник.

Под въпрос за домакините е защитникът Давид Луис, като треньорът Луис Фелипе Сколари няма други проблеми с контузени или наказани футболисти. Очаква се на вратата да е Жулио Сезар, в отбраната Дани Алвес, Давид Луис, Тиаго Силва и Марсело, опорните халфове ще са най-вероятно Луис Густаво и Фернандиньо, атакуващите полузащитници - Оскар, Неймар и Хълк, а нападател в схемата на Сколари ще е Фред.  В Чили няма наказани или контузени футболисти и едва ли треньорът Сампаоли ще прави промени - Браво на вратата, тримата централни бранители ще са Хара, Медел и Силва, атакуващите бекове - Мена и Исла, в центъра на терена - Аранки, Диас и Видал, а напред ще са Алексис Санчес и Едуардо Варгас.

В 23 часа ще започне вторият осминафинален двубой от световното първенство, който отново ще бъде изцяло южноамерикански - Колумбия срещу Уругвай. Колумбийците спечелиха своята трета група с три победи, докато уругвайците излязоха като втори отбор от четвърта група, в компанията на отбори като Италия и Англия.

Колумбия и Уругвай са играли 38 мача помежду си до момента, уругвайците имат 18 победи, 11 загуби и 9 равенства. Колумбийците обаче записаха победи в последните си 4 мача на световни финали.

Големият отсъстващ ще е нападателят на Уругвай Луис Суарес, който бе наказан от ФИФА за 4 месеца, след като ухапа по рамото Джорджо Киелини от Италия в мач от предварителната група. Наставникът на тима Оскар Табарес има още един проблем - не може да ризчита заради контузия на опитния си защитник и капитан на тима Диего Лугано. Очаква се Муслера да е на вратата, пред него в защитата Касерес, Годин, Хименес и Алваро Перейра, в халфовата линия Риос, Родригес, Гонсалес и Лодейро, а напред ще действат Форлан и Кавани.

Селекционерът на Колумбия Хосе Луис Пекерман най-вероятно ще заложи на Оспина на вратата, в защита ще действат Сунига, Сапата, Йепес и Армеро, като дефанзивни халфове Агийяр и Санчес, офанзивните ще са Куадрадо, Родригес и Ибарбо, а Гутиерес ще е единственият нападател.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна