Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британски министри нарекоха „предатели” европейските лидери за това, че не подкрепиха премиера Дейвид Камерън

Висши министри от британската Консервативна партия нарекоха „предатели” европейските лидери за това, че не подкрепиха премиера Дейвид Камерън в съпротивата му срещу назначаването на Жан-Клод Юнкер за председател на Европейската комисия.

Британският премиер остана изолиран след като европейските лидери гласуваха за Юнкер на срещата на високо равнище в Брюксел, но му остава утехата, че редиците на консевраторите се сплотяват, тъй като министрите от неговата партия публично подкрепиха Камерън за твърдото му намерение за реформи в Европейския съюз. Министърът на здравеопазването Джеръми Хънт обвини европейските лидери в предателство, след като някои от тях бяха изказали в частни разговори резеври спрямо Юнкер. „В рузалтат на предателството на другите лидери, които не бяха готови да се изправят публично и да кажат неща, които споделиха в частни разговори, сега те ще трябва да работят много по-усърдно за да убедят британския народ, че може да вярва на Европа”, изтъкна Хънт. Той не посочи конкретни имена, но преди срещата на високо равнище германският канцлер Ангела Меркел и премиерите на Холандия и Швеция даваха надежди на Камерън, че ще го подкрепят. 

Министърът на правосъдието Крис Крейлинг заяви, че твърдата позиция на Камерън ще помогне за обединяване на редиците на консерваторите, което ще даде по-голям шанс на партията да спечели общите избори догодина. Според него срещата в Брюксел е била успех, а не провал за Камерън. А министърът на трудовата заетост и пенсиите Йън Дънкан Смит каза, че британците могат поне да бъдат доволни, че най-сетне имат премиер, който поставя на първо място интересите на Великобритания.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна