Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оператор на руска телевизия загина в Източна Украйна

| обновено на 30.06.14 в 11:42
Снимка: novosti.dn.ua

Следственият комитет на Русия образува наказателно производство във връзка с убийството на оператор на руската централна телевизия в източна Украйна. Външното министерство в Москва настоя инцидентът да бъде разследван и виновните да бъдат наказани.

  68-годишният оператор Анатолий Клян от Първи канал на руската телевизия беше прострелян снощи в Донецк, докато снимачната група съпровождаше автобус с майки на войници. Жените възнамерявали да поискат от военните синовете им да се върнат по домовете си, а не да участват във войната срещу мирните жители на източна Украйна. Когато автобусът се приближил към казармата, от там открили автоматичен огън. Операторът на руската телевизия бил смъртоносно ранен в гърдите и по-късно починал в болница. 

Официалния представител на руския Следствен комитет Владимир Маркин заяви, че Анатолий Клян е станал поредната жертва на украинските власти, които грубо пренебрегват общоприетите международни норми за защита на мирното население по време на въоръжен конфликт. Според Външното министерство  в Москва, смъртта на руския оператор е поредното доказателство, че Киев явно не желае деескалиране на конфликта в източна Украйна, като блокира и без това крехкото примирие в тази част на страната.

Снощното убийство на оператора от Първи канал е третият смъртен случай с руски журналисти в източна Украйна от началото на този месец.  




БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна