Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Медиците от столичната Спешна помощ подновяват протестите си

Снимка: БГНЕС

Медиците от Спешната помощ в София подновяват протестите си. Недоволството им е продиктувано от неизпълнение на поетите от министъра на здравеопазването ангажименти и всекидневното насилие над тях. Медиците  продължават да настояват и за по-високо заплащане, заместник-директорът на Бърза помощ д-р Светла Богданова:

Чашата преля. Миналата седмица доктор Карачоев са го заплашвали с бухалки. Тази седмица д-р Боян Тодоров. Това беше причина за подновяване на протестите като се има в предвид, че нищо в рамките на един месец не е направено, нито са дошли нови екипи, нито са увеличени заплатите, както искахме. Очакваше се да дойдат екипи от други болници, но имаме един голям списък, където министър Андреева е писала до изпълнителните директори на болниците да ни дадат по пет екипа, обаждали сме се на всички, но нито един екип досега не е дошъл. Новият директор, доктор Александър Златанов е толерантен човек, мъчи се да помогне, но не е в състояние да помогне.

Всяка сутрин от седем и половина до осем и половина ще има протести, обеща Богданова.

Последнията случай, когато екип на Спешната помощ беше нападнат в столичния квартал "Ботунец", е ускорил излизането на медиците на протест, каза пред "Хоризонт" медицинската сестра Ива Кацарова:

Вие виждате, че ние вече един месец малко се умълчахме, решихме просто да дадем толеранс на министърката, защото тя даде някаква заявка за спешни промени. Искаме да заявим пред пациентите и пред цялата общественост, че нищо де факто не се е променило в Спешна помощ, защото пред обществеността се говори, че всичко е наред, че едва ли не всичко се е оправило, линейките не закъсняват, дори пациентите прецизират сами адресите си, нещо, което е много смехотворно. Напротив - пациентите стават още по-агресивни от началото на месеца, тъй като те казват: "Не ви ли е срам, вие пак закъснявате, не стига, че ви оправиха".

Спешните медици ще протестират всеки ден от 7.30 до 8.30 часа. Те настояват да настояват за по-високи заплати, по-добри условия на труд, 7-часов работен ден и втора категория труд.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна