Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поредна трагедия с бежанци край Сицилия

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Нова трагедия с  бежанци бе регистрирана в Сицилийския пролив: на рибарско корабче с около 600 души на борда италианската брегова охрана откри телата на 30 починали имигранти, предполага се от задушаване.

Помощ на рибарското корабче е оказана по италианската програма "Маре Нострум". То се извозва на буксир към пристанището Поцоло на остров Сицилия, като част от пътуващите на него имигранти са прехвърлени на военен кораб. Общо те са 590 души, сред които две бременни жени.

Телата на починалите 30 бежанци са били открити в тясно и неудобно място на плавателния съд, което на практика не е позволило своевременното им преместване на кораба на бреговата охрана. Предполага се, че смъртта им е настъпила в резултат на задушаване в тесните и малки помещения на рибарското корабче.

В Сицилийския пролив за последните 48 часа са спасени над 2000 бежанци. Специалните центрове за временно пребиваване са отдавна препълнени. Това създава затруднения в настаняването им от страна на местната власт, която апелира за съгласуване на дейностите между различните институции. Вътрешният министър Анджелино Алфано за пореден път повдигна бежанския въпрос пред Европа. Според него местната власт трябва да има ясна стратегия и операцията "Маре Нострум" да стане европейска.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна