Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посланикът на Холандия предостави дарение от 600 книги за бежанците във Враждебна

Снимка: БГНЕС

Холандия приветства българските власти за подобрените условия в центровете за бежанци. Посланикът на страната у нас Том ван Оорсхот предостави дарение от 600 книги за бежанците в софийския център в квартал "Враждебна", които са предоставени от депутати от парламента на Холандия.

Агенцията за бежанците свърши страхотна работа. Миналата година посетих няколко центъра и те бяха в много лошо състояние. Сега, както се вижда, сградата е изцяло ремонтирана и ние оценяваме положените усилия, каза пред "Хоризонт" холандският посланик Том ван Оорсхот.

Дарението от книги, което той направи, дошло като идея от двама холандски депутати, след като разбрали, че бежанците нямат с какво да си оползотворяват времето. Това потвърждава и 27-годишният Халет, родом от град Дераа.

Мога да живея тук, но за мен няма никаква работа. Само спя по цял ден.

Халет е един от близо 40-те сирийци, настанени във "Враждебна" към момента. След деветмесечно чакане получава тригодишен бежански статут, но признава, че не иска да живее в България, а в Германия, Швеция или Холандия, където да завърши висшето си образование по математика. С българската му лична карта обаче два пъти го спират на границата. Той е принуден да стои в България.

Преразпределението на бежанците все още е обект на дискусии сред лидерите в Европейския съюз, призна посланик Оорсхот.

Основният приоритет на Холандия е приемът на бежанците в региона, така че лесно да се завърнат в родината, когато конфликтът свърши.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна