Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има риск от вирусни хепатити по Черноморието

Снимка: БГНЕС

Пациентски организации предупреждават, че има риск от заразяване с вирусни хепатити по нашето Черноморие заради преминалите наводнения. През юли две сдружения ще провеждат безплатни изследвания за хепатит в шест града в страната.

Възможността за зарази в морето с хепатити е заради проблемите с канализацията. Хората трябва да бъдат предупредени, а водата да се изследва, препоръча проф. Красимир Антонов от болница "Свети Иван Рилски" в София:

Дай Боже да съм лош пророк, но за тази година, специално нашето Черноморие, ще бъде рисково и в това отношение има смисъл хората, които искат да прекарат там, да се ваксинират срещу хепатит А. Актуализирането не само за хепатит, но и за дезинтериите, салмонелозите и всички тези обекти, които са най-много инфектирани, затова е необходимо действително все пак някаква инспекция, да бъдат предупредени хората, че все пак рискът е по-голям от обичайното. Това, което стана около Варна, носи риск, това, което се е стекло, то е отишло в морето. Нашите еколози има смисъл да кажат за колко време, естествено, е процес на самоочистване на морето. Доколкото чух е 30 дена.

Безплатните прегледи за хепатит у нас започват от 10-и юли на площада в град Червен бряг.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна