Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестите на медиците от спешната помощ в София ще продължат

| обновено на 01.07.14 в 18:00

Медици от столичната спешна помощ протестираха срещу липсата на адекватно заплащане, защита на труда им и за реформи в системата. Временно изпълняващият длъжността директор на Центъра за спешна медицинска помощ д-р Александър Златанов заяви пред "Хоризонт", че утре в 9,00 часа свиква съвет по проблемите.

Протестиращите твърдят, че нито едно от обещанията за промени не се е изпълнило. Няма нови екипи, няма по-високи заплати, медицинските лица не са защитени от побой в проблемните квартали.

Ако ме питате дали съм видяла един екип от тези списъци, не, не съм. В медиите се пускат едни странни слухове за това, че са оборудвани 30 линейки. Ами те са си оборудвани. Просто няма кого да качим в тях и това не е заслуга на доктор Златанов. Те така си бяха.

Табелата с "Търсят се 97 лекари" виси от години.

Просто при нас всичко е безплатно, включително и транспортът. Отиваме на място и въпреки това ни бият и е крайно време обществото да разбере, че не може да чакат "Бърза помощ".

Аз съм още от 1981-ва година тук. Много по-добре беше. Имаше 31 екипа.

Никой не иска да чуе, никой не иска да реши проблема.

Д-р Александър Златанов каза пред "Хоризонт", че няма списъци с хора за уволнение заради участие в протестите. Той отрече хората да са получили по-малко пари този месец: 

Съответният колега този месец не е положил извънреден труд и е получил по-малко ДМС. То беше преразпределено и да се чуе, че администрацията за този последен месец е с намалено ДМС, за да могат работещите екипи да получат по-високо ДМС.

Има назначени нови хора, категоричен беше доктор Златанов:

От днешна дата са назначени четирима нови лекари и две медицински сестри. В поредица от вестници сме пуснали обява, че търсим. Ако някой не е подновил сайта, значи е нарушил моя заповед. Утре каня шофьори, каня сестри, каня лекари от всички бригади на този Дирекционен съвет да се видят със своето ръководство и да си поставят въпросите. Вероятно не са го правили преди, може би защото са имали огромно доверие.

Протестите ще продължат. Хората искат и специален закон за Спешната помощ.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна