Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

15 от общо 39 незаконни къщи във варненския квартал "Владислав Варненчик" ще бъдат съборени

| обновено на 01.07.14 в 12:21
Снимка: Венелина Попова

15 от общо 39 незаконни къщи във варненския квартал "Владислав Варненчик" днес ще бъдат съборени. Процедурата е в ход от ноември 2013-а година и многократно е отлагана и обжалвана. От общината са осигурили багери за събарянето на къщите.

Жители на ромската махала край квартал Владиславово във Варна протестират срещу намерението на кметството да събаря днес незаконните им къщи. Полицията отцепи района, където започна събарянето на първите две къщи, тай като е опасно, и отстрани ромите, които се бяха събрали на голяма група. Това, което каза Пламен Петков, главният инженер на кметство "Владислав Варненчик" е, че по списък 15 къщи ще бъдат съборени от общо 39, а останалите ще бъдат също съборени принудително. Говореше се за доброволност при събарянето, но хората казаха, че те не са се съгласявали. Дали са им листове, които да подпишат, но тъй като са неграмотни, не са разбрали точно за какво става дума. Те заявиха още, че са съгласни да купят парцели от земята там, защото, според тях, тя не е много скъпа, но от 30 години живеят така и не разбират точно сега какво е наложило да бъдат събаряни.

От общината казаха, че ще бъдат безкомпромисни, включително и в другата ромска махала, която е в централната част на града, ще се постъпи по същия начин. Къде ще бъдат настанени обаче тези роми и защо има двоен аршин, както те казаха - на ромите в Аспарухово се плащат наеми и им се дават фургони, които са обзаведени за живеене, а те остават на улицата, всъщност не е ясно. Пламен Петков каза, че повечето от тях ще живеят при роднини, но хората заявиха, че нямат роднини, които да обитават по-сносни жилища. Повечето от тях имат по 3-4-5 деца и нямат ток, а водата си я носят, въпреки сателитните чинии на покривите на повечето от къщите.

Днес също една от многото други обсъждани теми е дали бедствието в Аспарухово е предизвикало замърсяване на водата на морето, тъй като вече започна сезонът. Това, което каза Светла Станева на своя колега от София, който вчера направи изявление, че може би в морската вода са се вляли мръсни води с хепатит А, е че няма методика, по която това може да се изследва, и припомни:

Има риск от разпространение по воден път на вирусни инфекции, но то е свързано с други обстоятелства, не каквито са в момента. Не сме забравили този риск. От самото начало казахме на хората във Варна, че рискът за тях е основно от чревните инфекции и вирусните хепатити, около 20 до 40 дни след бедствието. Ние работим по това лечебните заведения във Варна да имат готовност своевременно да ги диагностицират чревните инфекции, да бъдат изследвани заболелите хора, за да се каже какъв причинител ни създава проблема, ако има такъв, и след това вирусните хепатити.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени