Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият иракски парламент се събира на първото си заседание

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес новият иракски парламент, избран в края на април, трябва да се събере на първото си заседание и основната му задача през следващите дни е сформирането на ново правителство – един дълъг и труден процес. От изборите досега министър-председателят Нури ал Малики не успява да си осигури необходимото депутатско мнозинство и с напредването на  джихадистите от Ислямската държава, неговото оставане на поста е съмнително.

За да може да бъде открита сесията на парламента, трябва поне 2/3 от депутатите да присъстват. Но това не е много сигурно, защото много депутати сунити зплашиха, че няма да дойдат. След това трябва да се постигне съгласие между партиите, за да се определи министър-председател, но също и председател на парламента и президент на Ирак. В момента иракските палитически партии са многобройни и разединени и разпределянето на постовете ще бъде предмет на много сложно и трудно договаряне. През 2010-а г. бяха необходими 10 месеца на иракчаните, за да се споразумеят.

Днес обстановката е много различна, на стотина километра от Багдад се води война и това налага да се намери бързо компромис за съставяне на възможно най-широко правителство. Според противниците на досегашния министър-председател Нури ал Малики, неговата политика на изключване на сунитите от управлението на страната е довела до сегашната тежка криза. Той има противници и в собствената си партия, според които запазването на статуквото е самоубийствено за Ирак и затова, той може да бъде сменен с друг  кандидат - шиит. Възможно е Малики сам да се откаже от поста си, но може и да се опита да спечели време в случай на блокиране на процеса.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна