Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първото заседание на новия иракски парламент се провали заради липса на кворум

| обновено на 01.07.14 в 14:39
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Новият иракски парламент не успя да си избере председател поради липса на кворум, а първото му заседание приключи с хаос. На учредителната сесия се явиха 255 от общо 328 депутати. И.д. председателят призова депутатите да действат бързо, за да бъде възстановена сигурността и стабилността в страната. Дадена бе почивка, през която да се обсъди кандидатура за парламентарен шеф. По традиция той трябва да бъде мюсюлманин сунит, а двамата му заместници да са шиит и кюрд. След почивката обаче в залата се явиха едва 75 депутати. Хафид прекрати заседанието и определи нова сесия следващата седмица.

От изборите досега министър-председателят Нури ал Малики не успява да си осигури необходимото депутатско мнозинство и с напредването на джихадистите от "Ислямската държава на Ирак и Леванта" оставането му на поста е съмнително. В момента иракските политически партии са многобройни и разединени и разпределянето на постовете ще бъде предмет на много сложно и трудно договаряне. През 2010-а г., бяха необходими 10 месеца на иракчаните, за да се споразумеят.

Днес обстановката е много различна, на стотина километра от Багдад се води война и това налага да се намери бързо компромис за съставяне на възможно най-широко правителство. Според противниците на досегашния министър-председател Нури ал Малики, неговата политика на изключване на сунитите от управлението на страната е довела до сегашната тежка криза. Той има противници и в собствената си партия, според които запазването на статуквото е самоубийствено за Ирак и той може да бъде сменен с друг кандидат - шиит. Възможно е Малики сам да се откаже от поста си, но може и да се опита да спечели време в случай на блокиране на процеса.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна