Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гриша Ганчев на разпит във връзка с т.нар. "захарна афера"

Снимка: БГНЕС

Бизнесменът Гриша Ганчев прекара около час в Националното следствие във връзка с така наречена "захарна афера", заради която в ареста за кратко бяха синът му и още няколко негови служители. Журналистите обаче така и не успяха да видят Ганчев, а разследващите отказаха подробности за разпита му.

Случаят е от лятото на 2012-а година. Според запознати, той е активиран след молба на един от обвиняемите - Милко Талев, който се е възползвал от сравнително скорошна промяна в Наказателно-процесуалния кодекс и поискал заради изтичащия двугодишен срок на разследването казусът или да бъде вкаран в съда, или прокуратурата да го прекрати. Дългото разследване беше обяснено от прокурора по делото Андрей Андреев с големия обем на доказателства и със сложните експертизи. Той обаче отказа информация за пребиваването на Ганчев в Националното следствие, но наши източници разказаха, че на бизнесмена е бил връчен списък с въпроси, но той се възползвал от правото си да не дава обяснения.

Синът на Гриша Ганчев - Даниел и още трима служители на "Литекс комерс" бяха арестувани при зрелищна акция докато вътрешен министър беше Цветан Цветанов. Те бяха обвинени за укриването на ДДС в особено големи размери. По-късно обвинения получи и Ганчев, като му беше определена рекордната мярка за неотклонение от триста хиляди лева. Преди време, отново заради продължителното разследване, парите бяха освободени и върнати на ловешкия бизнесмен.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна