Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лавров прогнозира нова спирала на кървавото насилие в Украйна

Джон Кери и Сергей Лавров
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Решението на украинския президент Петро Порошенко да не продължи примирието подкопава постигнатата по-рано от лидерите на Русия, Германия, Франция и Украйна договореност и поражда нова спирала на кървавото насилие с непредсказуеми за украинската държава последици. Това е заявил руският външен министър Сергей Лавров в телефонен разговор с американския си колега Джон Кери, съобщиха ИТАР-ТАСС и "Ройтерс".

Телефонният разговор се състоял по инициатива на американската страна. По думите на Лавров, заинтересуваните страни трябва със съвместни усилия да постигнат незабавно и трайно прекратяване на огъня, решаване на острите хуманитарна проблеми и да започнат реални преговори за уреждане на вътрешната криза в Украйна. Джон Кери уверил, че споделя тези цели, но признал за съществуването на различия в подходите за избор на пътища за постигането им, се казва още в съобщението.

Президентът на Украйна Петро Порошенко потвърди готовността си да възобнови примирието в Източна Украйна в случай на двустранен отказ от употреба на сила. Засега обаче няма такива индикации. Министърът на вътрешните работи на Украйна Арсен Аваков заяви, че възобновената със заповед на президента спецоперация в Източна Украйна може да приключи до две седмици.

На брифинг вчера в Харков министърът съобщи, че украинските сили за сигурност атакуват проруските сепаратисти едновременно по няколко направления. По думите му в сряда - четвъртък ще бъдат обявени официалните схеми и пътищата на хуманитарните коридори, по които хората ще могат да излязат от зоната на бойните действия.

Бунтовници от самопровъзгласилата се Луганска народна република обявиха, че днес са свалили украински изтребител Су-27 край град Луганск, в Източна Украйна, предаде ИТАР-ТАСС. Двамата пилоти успели да се катапултират и се издирват от бунтовниците.

Опълченци съобщиха, че са нанесли артилерийски удар по автоколона на украинските въоръжени сили. Журналисти на обществената украинска телевизия бяха задържани на територията на Луганската народна република за шпионаж в полза на въоръжените сили на Украйна, заяви на пресконференция ръководителят на ЛНР Валерий Болотов.

Информацията е по материали на БТА.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна