Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Саудитска Арабия е разположила 30 хиляди войници по границата си с Ирак

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Саудитска Арабия е разположила 30 хиляди войници по границата си с Ирак, след като иракската армия се е изтеглила от района, съобщи Ройтерс, като се позова на саудитската телевизия „Ал Арабия”.

Сателитната телевизия „Ал Арабия”, базирана в Дубай, е разпространила запис, който показва близо 2 500 иракски войници в пустинен район, източно от град Кербала, след като са напуснали позициите си по границата със Саудитска Арабия. Вероятно Багдад хвърля всички резерви в борбата с джихадистите от Ислямската държава, обявила се за Халифат на територии от Ирак и Сирия.

Ирак и Саудитска Арабия си разделят граница дълга 815 км. Макар и останала неохранявана от иракска страна, границата е снабдена от саудитска страна с мощни средстава за сигурност и изпращането на 30 хиляди войници само подчертава изключителното внимание, което Рияд отдава на сигурността си. В обръщението си по случай началото на Рамадана, саудитският крал Абдула се ангажира да смаже въоръжените ислямисти, които застрашават страната. „Ние няма да оставим банда терористи, които прикриват зад религията личните си интереси, да посегнат на нашата страна и на нито един от нейните синове или живещите под наша защита”, заяви той.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна