Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кристиан Вигенин опроверга ГЕРБ, че прави политически назначения

Снимка: БГНЕС

Министърът на външните работи Кристиан Вигенин опроверга обвиненията на ГЕРБ, че прави политически назначения на дипломати в последните дни от мандата на правителството.

Бойко Борисов се позова на публикувана в интернет заповед на Вигенин за преназначаването на 105-има дипломати във външно министерство. Министър Вигенин определи твърденията като абсурд:

Процедурата е абсолютно рутинна. Става въпрос за преназначаване на служители на Министерството на външните работи, дипломати от задграничен мандат в централно управление. Нарича се ротация. Подчертавам, че всички до един са хора, изпратени на задграничен мандат от правителството на ГЕРБ, от предишния външен министър. Така че намирам тези обвинения за абсурдни. Преди няколко дни бяхме на път да сринем банковата система по политически причини. Нека да не пипаме дипломатическата служба.

Относно коментарите на Борисов за удължения мандат на дипломатическия служител Албена Гетова - съпруга на съдията Тони Гетов, дал ефективна присъда на Цветан Цветанов, Вигенин коментира:

Това са някакви странни номера, които не разбирам откъде произтичат. Вероятно е част от стратегията за оцеляване на г-н Цветанов. Г-жа Гетова е получила висока оценка от посланик Найденов. Искането за удължаване на нейния мандат е постъпил през есента на миналата година, много преди да стане ясно каква ще бъде позицията и ролята на нейния съпруг. Не смятам, че г-жа Гетова трябва да страда заради професионалните ангажименти на нейния съпруг.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна