Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чобанов: Банковата система в България е с висока капиталова адекватност и ликвидност

Снимка: БГНЕС

Банковата система в България е с висока капиталова адекватност и ликвидност, уверява министърът на финансите Петър Чобанов в интервю за информационната агенция Ройтерс.

Подкрепата за ликвидността на банковата система ще бъде използвана само ако се наложи. Буферът е налице, но той няма да се отрази на разходите на правителството, посочва министърът.

Според Чобанов последните събития в страната няма да повлияят на планирания бюджетен дефицит от 1,8% от брутния вътрешен продукт за тази година. Министър Чобанов коментира също така, че те няма да се отразят и на предвидения икономически растеж, който за 2014-а година е заложен на 2,1 процента.

Пред Ройтерс министър Чобанов посочва, че международните инвеститори са показали доверието си в България, след като през миналия месец страната набра близо 1,5 милиарда евро на международните капиталови пазари с купон за емисия 10-годишни облигации.

Рейтинговата агенция "Стандарт енд Пуърс" коментира, че сътресенията в българската банкова система засега няма да променят суверенния кредитен рейтинг на страната. Агенцията основава оценката си на усилията на властите да предотвратят разпространение на масовото теглене на пари от две банки през юни.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна