Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва военноморското учение "Бриз 2014"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-голямото национално военноморско учение с международно участие "Бриз 2014" започва в Бургас. В дните до 13-и юли предстоят подготовка, маневри и разиграване на ситуации.

Българските военноморски сили ще участват с над 15 бойни и спомагателни кораби и катери, два вертолета и повече от хиляда души личен състав, каза началникът на щаба на ВМС капитан първи ранг Коста Андреев, като уточни международното участие: 

Един ВМС на Република Турция с подводница "Дуланай", ракетен катер "Мизрак", патрулния кораб "Тузла" и самолет от патрулната авиация на турските военноморски сили. ВМС на Гърция с патрулен катер "Мачитис", ВМС на САЩ с ракетния крайцер "Леогъл" и самолет от патрулната авиация. ВМС на Румъния с фрегата "Реджина Мария" и миночистача "Аксенти", както и втората постоянна група противоминни кораби на НАТО с четири кораба.

За първи път ще се разиграе операция по спасяване на голям брой хора във вода. Друга новост е, че ще се извърши национална сертификация на щаба, обясни подполковник Димитър Титев:

Това е първият щаб в България на вид въоръжена сила, който се сертифицира. Досега такова нещо не е правено, т.е. щабът на ВМС ще получи сертификация за провеждане на самостоятелна морска операция, по наши стандарти и по стандартите на НАТО. 


  



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна