Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КНСБ: Има няколко сектора, в които България може да намери ниша за развитие и реиндустриализация

Снимка: БГНЕС

 Реиндустриализацията на икономиката у нас е възможна, но трябват законодателни промени и стратегия за развитие на секторите с висока добавена стойност. Изводът е от анализ на КНСБ. Създаването на нови работни места в иновативни сектори е инструмент за борба с бедността, но в момента държавата няма идея как да се възроди индустрията, коментира президентът на синдиката Пламен Димитров:

Ама не в носталгичен план да възродим "Кремиковци". Нашите предложения имат за цел да намерят формулата как българската индустрия да преработва в по-голяма степен всички продукти, които произвежда.

Няколко са секторите, където според синдиката е възможно България да намери своята ниша за развитие, коментира вицепрезидентът Николай Ненков:

Електроника, електротехника, транспортно оборудване, машиностроене, в това число автомобилостроене, химическа промишленост и пластмаси, хранително-вкусова промишленост, информационни технологии, фармацевтика.

Селското стопанство трябва да се балансира допълни той:

Има изключително големи потребности на преработващата промишленост от плодове, зеленчуци и животински продукти за сметка на свърх-производство на зърно и технически култури.

Необходимо е спешно да се увеличи държавният прием в професионалните гимназии по технически специалности, пряко свързани с производствата:

При потребност от технически кадри 12 000 души, учебните заведения фактически завършват 4 000 души. Ако нямаме технически кадри, няма как да се развива и индустрията, каза Николай Ненков.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна