Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

7 палестински бойци са били убити тази нощ и сутринта при израелски въздушни удари срещу ивицата Газа

Снимка: ЕПА/БГНЕС

7 палестински бойци са били убити тази нощ и сутринта при израелски въздушни удари срещу ивицата Газа. В същото време палестинците са изстреляли десетина ракети срещу Южен Израел, една от тях е ранила леко полицай. Вълненията сред арабското население на Израел обхаващат все повече селища, както в северната, така и в южната част на страната.

Не стихват протестите на арабското население на Израел. Стотици демонстранти и тази нощ са излезли да протестират. Броят им нараства все повече и обхваща нови арабски градове, особено след съобщението, че убийството на палестинския младеж може да има политически мотиви.

Миналата седмица палестински тийнейджър бе убит часове след отвличането му от квартал в Източен Ерусалим. Премиерът Бенямин Нетаняху поиска от следователите да работят възможно най-бързо за намиране на извършителите на "жалкото убийство" на младежа и за разкриване на причините за инцидента. Нетаняху призовава всички страни да не взимат закона в свои ръце. Предполага се, че убийството е акт на отмъщение за убийството на трима израелски тийнейджъри от палестински екстремисти.

В хода на следствието полицията е задържала 6-има еврейски екстремисти. Подробностите за  мъчителната смърт на младежа засилват гнева. Участниците в протестните демонстрации са горили гуми и блокирали пътища. Много израелски автобуси са замеряни с камъни. Арестувани са 110 души, според полицията. Протестите се разпространяват и в Южен Израел. Инциденти са избухнали в околностите на Бершева - столицата на Негев, където живее значителна бедуинска общност. С оглед на експлозивната обстановка и риска от обща конфронтация премиерът Нетаняху е отправил призив към правителството за сдържаност и хладнокръвие по отношение на фронта с ивицата Газа. Външният министър Либерман пък е поискал Израел "отново да окупира палестинския анклав".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна