Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протести в София по повод визитата на Сергей Лавров

| обновено на 07.07.14 в 15:45
Снимка: БГНЕС

С освирквания и ръкопляскания  министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров беше посрещнат пред Президентството. Преди срещата с държавния глава Росен Плевнелиев пред сградата се събраха и противници на руската политика, и поддръжниците й от "Атака".

Снимка БГНЕСРазмяната на тези реплики продължи около час. Групите на "Протестна мрежа" и "Атака" бяха отделени от полицията, за да не се стигне до инциденти. В протеста имаше и украинци, които развяваха украинското знаме и обясняваха:

Аз съм от Украйна, протестирам срещу политиката, която води Путин срещу Украйна. Българите виждат какво прави Русия в Украйна. Да помислят малко, да се замислят.

Асен Генов от "Протестна мрежа" защити недоволството и с аргумента, че правителството е направило всичко възможно, за да се подпише проекта "Южен поток".

Официално се съобщава, че ще подписва, ако не греша, някакви спогодби за здравеопазването, докато от Кремъл всички индикации сочат, че Лавров идва тук заради проекта "Южен поток". Не може да се налага един проект, който очевидно има сериозни противоречия с европейското законодателство. Те направиха всичко възможно, за да останат на власт, за да посрещнат Лавров като легитимно управляващи.

Снимка БГНЕСОт "Атака" издигнаха плакати, призоваващи за подкрепа на проекта за газопровод. Магдалена Ташева обясни:

Ние казваме "добре дошъл" на министър Лавров. Ние сме свидетели на поредната газова война, която САЩ водят. Те искат да сложат ръка върху крановете на украинската газопреносна мрежа и с това да изнудват цяла Европа, не само България, не само Южна Европа. Протестиращите от другата страна от кого предлагат да зависим - от Турция и от ислямските режими, ли?

По късно през деня "Протестна мрежа" се събра и пред Министерството на външните работи, където отново изрази недоволството си.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна