Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Орешарски: България ще продължи да полага всички усилия за реализацията на проекта "Южен поток"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

България ще продължи да полага всички усилия за реализацията на проекта "Южен поток", който се определя като много важен за страната ни. Това е позицията на премиера Пламен Орешарски, изразена в разговора му с министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров.

В официалното съобщение на правителствената информационна служба след срещата е посочено, че по темата за строителството на газопровода Орешарски е заявил: Нееднократно сме заявили силната си заинтересованост от осъществяването му (бел.ред. - на проекта "Южен поток"). От самото начало на работа на това правителство започнахме да полагаме усилия за наваксване на изоставанията и постигнахме значителен напредък.

Спирането на проекта, е обяснил Орешарски, е заради започналата процедура от Европейската комисия срещу България. Дадено е уверение пред Лавров, че страната ни е представила коментари по повдигнатите от Еврокомисията въпроси, а самият премиер смята, че разполагаме с достатъчно добри аргументи и остава оптимист, че те ще бъдат приети. За конфликта с Украйна е била припомнена позицията ни, че от самото начало България се е обявила за запазване на териториалната цялост на страната, като в същото време са отправени препоръки към украинските власти за повече интегритетни действия и обсъден законът за ползването на езиците. България ще подкрепи всякакви дипломатически усилия за решаване на кризата в Украйна.

В рамките на срещата с първия руски дипломат са коментирани и редица въпроси и проблеми на двустранните търговско-икономически отношения.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна