Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лавров призова EК да поднови преговорите за "Южен поток"

Снимка: БГНЕС

Руският външен министър Сергей Лавров призова Еврокомисията (ЕК) да поднови преговорите за реализацията на газопровода "Южен Поток". В присъствието на българския си колега Кристиан Вигенин Лавров подчерта, че Русия не приема европейските енергийни правила: 

Не бих искал в съзнанието на нашите европейски и български приятели да остава впечатление, че решението на всеки проблем трябва да зависи от това какви отстъпки е готова да направи Русия. Споразуменията със страните - участнички в "Южен поток" бяха сключени достатъчно рано - преди влизането в сила на Третия енергиен пакет на Европейския съюз. Нашата позиция е ясна - тези правила не могат да се прилагат ретроспективно. Това е основен принцип на международното право.

Вигенин заяви, че правителството му подкрепя реализацията на "Южен поток", ако той отговаря на европейските изисквания:

Проектът "Южен поток" е от интерес както за България, така и за региона на Югоизточна Европа и за Европейския съюз като цяло. Подкрепяме неговото реализиране в съответствие с европейското законодателство и норми.

Лавров обаче настоя, че за "Южен поток" може да се направи изключение:

Пред очите ни са много примери как Еврокомисията напълно резонно прави изключение от третия енергиен пакет - в това число за проекта за Трансадриатически газопровод.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна