Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съветът на министрите на икономиката и финансите трябва окончателно да одобри препоръките на ЕК към страните

На днешното си заседание в Брюксел Съветът на министрите на икономиката и финансите трябва окончателно да одобри препоръките на Европейската комисия към отделните страни, свързани с бюджетната и икономическата им политика. Тези за България съдържат предупреждение за бюджетни проблеми. Страната ни е представена на заседанието от финансовия министър Петър Чобанов, който отказа да говори пред медиите.

Бюджетните прогнози на правителството са основани на оптимистични сценарии, отбелязва Европейската комисия в документа за България, и предупреждава за риск от отклонение от бюджетните цели. Преди месец, в ежегодно издаваните препоръки към отделните страни в рамките на европейския семестър, за България беше записано още, че трябва да засили бюджетните мерки с оглед на възникващите отклонения от изискванията, и да въведе цялостна стратегия за повишаване на събираемостта на данъците и справяне със сенчестата икономика.

Тези анализи и препоръки вече бяха подкрепени от държавните и правителствените ръководители и след като днес бъдат одобрени от Съвета по икономически и валутни въпроси, ще придобият тежестта на изисквания към отделните страни – като част от координацията на бюджетните и икономически политики.

При пристигането си в сградата на Европейския съвет, финансовият министър Петър Чобанов отказа какъвто и да било коментар, не е предвидено негово изявление и след края на заседанието. Рано тази сутрин Чобанов е имал среща с комисаря по конкуренцията Хоакин Алмуния – за тази среща също няма информация нито от българска страна, нито от страна на Европейската комисия. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна