Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ирак потвърди, че джихадистите са превзели бивш склад за химически оръжия от времето на Саддам Хюсеин

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Багдад потвърди официално, че "въоръжени терористически групировки" са установили контрол върху бивш склад за химически оръжия от времето на Саддам Хюсеин.  В писмо (от 1-ви юли ) до генералния секретар на ООН Бан Ки-мун Ирак посочва, че поради голямата несигурност в страната Багдад не е в състояние да спази задълженията си за разрушаването на своя химически арсенал. Операцията ще бъде подновена след нормализиране на обстановката.

Според писмото на Ирак, "терористичната групировка" е проникнала във военния обект Мутхана, намиращ се северозападно от Багдад, през нощта на 11-и юни. Обектът представлява стара фабрика за химическо оръжие, използвана главно за производство на иприт и други бойни отровни вещества като зарин, през 80-те години, по време на войната Ирак-Иран. След първата война в Залива обектът е служил за наблюдаване на разрушаването на иракските запаси от химическо оръжие. В момента на превземането му от "терористичните групировки", там, в 2 бункера, са се съхранявали остатъци от иракската химическа програма. В писмото до ООН Багдад не уточнява нито естеството, нито токсичността на химичните остатъци.

През юни държавният департамент съобщи, че джихадистите от Ислямска държава, след завладяването на части от територията на Ирак, са превзели тези стари химически инсталации. Вашингтон обаче е сметнал, че групировката не е в състояние да изработи действащо (оперативно) химическо оръжие поради остарялото оборудване и давността на химическите компоненти. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна