Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обама: Готови сме да посредничим за мира между Израел и "Хамас"

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Размяната на огън между Израел и "Хамас" по Ивицата Газа продължава вече четвърти ден. Израелската военна операция срещу "Хамас" и други военизирани групировки е отнела поне 80 живота в Газа, повечето от които на цивилни граждани. Според местното здравно минстерство ранените са над 500. Ситуацията беше предмет на телефонен разговор между американския президент Барак Обама и израелския минстър-председател Бенямин Нетаняху.

По време на разговора президентът Обама е споменал отново официалната американска позиция, която осъжда продъжаващия от "Хамас" и други групировки ракетен обстрел над Израел. Той е подчертал правото на Израел да се защитава срешу подобни атаки.

Според Белия дом президентът е коментирал с безпокойство риска от ескалация и е наблегнал над необходимостта за полагане на усилия от всяка една от страните за запазване живота на цивилните граждани и възстановяване на мира. Обама е казал още, че Съединените щати са готови да участват като медиатори за връщането към споразумението за прекратяване на огъня от 2012-а година.

За пореден път американският президент е изразил своите съболезнования на израелския народ относно отвлечените и убити тийнейджърите и е призовал да се поиска отговорност от виновниците. Двамата лидери са обсъдили и ситуацията в Източен Йерусалим и Западния бряг, като Обама е приветствал ареста на заподозрените в отвличането и убийството на палестински тийнейджър. Високо е оценил и решителността на минстър-председателя да се помогне на правосъдието.

Обама и Нетаняху са дискутирали и темата за Иран, като президентът на САЩ е казал, че Америка няма да подпише споразумение, без да има гаранции, че ядрената програма на Иран е единствено за мирни цели.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна