Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър отбелязва годишнина от смъртоносната експлозия във военноморска база

Военноморска база “Евангелос Флоракис”

С възпоменателна церемония в Кипър ще бъде отбелязана третата годишнина от смъртоносната експлозия във военноморската база в Кипър, при която загинаха 13 военнослужещи и пожарникари.

Мемориалната служба ще се проведе на мястото на трагедията - във военноморската база “Евангелос Флоракис”, където на днешния ден преди три години след мощен взрив на муниции загинаха 13 военнослужещи и пожарникари, включително и командващият кипърските Военноморски сили Андреас Йоанидис.

На церемонията в тяхна памет ще присъстват семействата им, много граждани, представители на правителството, парламента и Кипърската църква, президентът на страната Никос Анастасиадис.

В 5.50 часа на 11-и юли 2011-а година във военноморската база избухнаха 98 контейнера с боеприпаси, конфискувани през 2009-а година от плавателен съд, плаващ под кипърски флаг от Иран към Сирия, в нарушение на забраната на ООН. Мунициите са били съхранявани на открито, изложени на атмосферното влияние и високите температури на острова. Датата беше записана като най-черната страница в историята на Кипър след турското нашествие от 1974-а година и се превърна в най-големия военен инцидент в мирно време.

В различни църкви в страната вече бяха отслужени панихиди в памет на загиналите.

В четвъртък, в навечерието на годишнината от трагедията, по традиция паметта на жертвите беше почетена с факелно шествие от близкото до военноморската база село Мари.

От вчера Щабът на военноморските сили на Кипър в базата носи името на загиналия командир Андреас Йоанидис. Различни противопожарни служби в страната бяха наречени с имената на далите живота си при експлозията служители.

В наказателното дело за трагедията, по което бяха привлечени шестима души, съдът призна за виновни четирима от обвиняемите, като бившият министър на отбраната Костас Папакостас беше осъден на 5 години лишаване от свобода.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени