Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

АБВ предлагат независима външна експертиза от ЕБО и ЕЦБ заради случая с КТБ

Снимка: capital.bg

От АБВ предлагат независима външна експертиза от Европейския банков орган и Европейската централна банка да провери ефективно ли е банковото ни законодателство и правилно ли е действала БНБ по кризата с Корпоративна търговска банка.

Според проф. Борислав Борисов от АБВ отговорността за случващото се в КТБ е на БНБ и управата й.

От най-стабилна, най-сигурна, с най-малък процент лоши кредити изведнъж тя се оказа ограбена, изнесена, разсипана, обясни Борисов.

Не може на ставащото в една банка да се гледа като на отделен случай в банковата система.

Локомотивът БНБ, отзад са вагоните, всяка банка поотделно. Един вагон като се развали, цялата влакова композиция или забавя ход, или спира, допълни Борисов.

Кризата в банковата система означава икономическа и социална криза, която няма как да не прерасне в политическа криза.

Ако има определено преструктуриране като собственост и като управление на фирми като "Дунариб", като "БТК", като "Петрол", като ключови компании, които са на територията на Русе, на Бургас, това означава, че актът за преразпределение на икономическата власт с Корпоративна банка е със строго политически и управленски подтекст, каза Румен Петков.

АБВ настоява за независима външна експертиза за ефективността на банковото законодателство и действията на БНБ по случая с КТБ. Румен Петков коментира, че изявлението от вчера на управителя на БНБ Иван Искров задълбочава проблема.

Но това да го говори управителят на народна банка е безумие. Той казва на хората - хора, всяка една банка 3 милиарда могат да изчезнат за две седмици, правете си сметка на бурканбанк ли ще разчитате или на другата банка ще разчитате. Със своята неграмотност и със своя слугинаж, обясни Петков.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна