Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бюджетът може да осигури за НЗОК 103 млн. лева по-малко, отколкото иска Надзорният съвет

| обновено на 14.07.14 в 15:42
Снимка: БГНЕС

225 милиона лева могат да бъдат осигурени допълнително от икономии от държавните ведомства за покриване на дефицита в бюджета на Здравната каса. Това становище е изпратил министърът на финансите Петър Чобанов до министъра на здравеопазването Таня Андреева. Надзорният съвет на Касата обаче не прие да преразгледа своето проектопредложение и исканата сума остава 328 милиона лева.

Надзорът на Касата настоява актуализацията на бюджета й за тази година да е с 328 милиона лева, а не с 225 милиона лева, посочи председателят доктор Бойко Пенков. Предложението беше внесено към Министерство на здравеопазването с нужните финансови разчети.

Надзорът не прие да извърши промяна и да одобри нов проект на закон. Остава приетият преди това закон за изменение и допълнение на закона за бюджета, тъй като тези допълнителни липсващи 100 милиона в такъв случай трябва да се реши откъде трябва да бъдат спестени тези средства. Разчети има, само че те са за 328 милиона. Не сме внесли становище на Министерство на финансите. Има финансова обосновка на Министерство на здравето, обясни Пенков.

Проблем за Касата остава разплащането на надлимитната дейност, посочи още Пенков.

Надлимитната дейност е проблем. При разходи 120 милиона за миналата година средномесечно, сега са 150 - 30 милиона всеки месец отгоре. При 107 милиона до края на годината. Има толкова пари до края на годината без актуализация. С актуализацията ще станат повече, 130, допълни доктор Пенков.

Заместник финансовият министър Людмила Петкова коментира искането от Министерство на финансите, препратено после и чрез Министерство на здравеопазването до Надзора на Касата, за коригиране на сумата, с оглед възможностите на държавния бюджет.

Това, което може да предостави са 225. Това, което е изготвено като проект за актуализация на бюджета на Здравната каса са прогнозни разходи, обясни Петкова.

Председателят на БЛС доктор Цветан Райчинов заяви за "Хоризонт", че подкрепят становището на Надзора на Касата. 

Доколкото разбирам от финансово министерство няма никакви мотиви, за да се иска не 328, а 225 милиона да се дадат за здраве без никаква обосновка, просто толкова можело да се съберат. Така че Надзорът в случая е повече от прав да откаже такава актуализация, защото те са прави да не искат да поемат отговорност. Това означава за още два месеца да се гарантират плащанията и пак последните месеци да останат неразплатени, каза той.

Доктор Райчинов смята, че при 225 милиона лева актуализация на бюджета на касата, 2015 година ще започне с дефицит за нея от 0,5 милиарда лева.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна