Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тежки боеве на ливанско-сирийската граница през последното денонощие

Ливан, Сирия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

През последните 24 часа са се водили тежки боеве на ливанско-сирийската граница между бойци на ливанската радикална шиитска организация Хизбулла и сирийски бунтовници. След изтеглянето на въоръжената сирийска опозиция от селищата в граничната зона много бунтовници намират убежище в пещерите и хълмовете на планините Каламун. През последните седмица сирийската авиация на няколко пъти обстрелва позиции на бунтовниците в зоната между  Ерзал - от ливанска страна и Каламун - от сирийска.

Сблъсъците между бойците на Хизбулла и сирийските бунтовници са ежедневие, но според свидетели, изглежда този път Хизбулла е предприела нападение, за да прочисти района от укриващи се бунтовници. Според Сирийската неправителствена организация за правата на човека, в ожесточените сражения са били убити 16 сирийски бунтовници, загинали са и7 бойци на Хизбулла, има и 30 ранени.

Стотици сирийски бунтовници се укриват из планинските района на Каламун и в околностите на Ерсал – един планински и доста пустинен район. От тук те предприемат нападения срещу позициите на сирийската армия и на шиитската организация Хизбулла, чиито бойци се бият на страната на режима на Башар Асад в Сирия. Тази зона служи и за прехвърляне на медикаменти, леки оръжия и ранени. Няколко пъти сирийската авиация обстрелва с ракети района.

Ливанският вестник "Ан Нахар"  съобщи наскоро за военно разгръщане на Хизбулла, за да засили присъствието си в граничната зона. От своя страна, шиитската радикална организация призова за  сътрудничество на сирийската и ливанската армии, за да контролират притока на въоръжени  елементи на границата.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна