Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Военното крило на палестинското движение "Хамас" отхвърли предложеното от Египет прекратяване на огъня

| обновено на 15.07.14 в 12:18
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Военното крило на палестинското движение "Хамас" отхвърли предложеното от Египет прекратяване на огъня между Израел и палестинците в Ивицата Газа. Мирното предложение получи подкрепа от висши израелски държавни служители, но въздушните удари продължиха. Тази сутрин са загинали двама души.

Египет предложи преди да започнат преговори за споразумение двете страни незабавно да спрат огъня, да бъдат отворени пунктовете за свободно преминаване по границата на Ивицата Газа, както и други мерки за облекчаване положението на населението. Въпреки съпротивата на радикалното крило в кабинета, Израел обяви, че приема предложенията за спиране на огъня.

"Хамас", който контролира Ивицата Газа, а преди него и военното му крило - "Бригадите Езеддин ал-Касем" ги отхвърлиха като отстъпление. Движението отказва всяко спиране на огъня при тези условия и настоява първо за преговори до пълно споразумение в конфликта. "Хамас" изисква спиране на израелските бомбардировки, вдигане на блокадата на Ивицата Газа, наложена от 2006-а г., отваряне на граничния пункт "Рафах" с Египет и освобождаване на палестинските затворници, арестувани отново след освобождаването им в рамките на споразумението за размяна на израелския войник Гилад Шалит през 2011-а г.  "Бригадите Езеддин ал Касем" от своя страна заплашват, че ще увеличат атаките срещу Израел.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени