Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стиви Уондър – събитие на джаз фестивала в Монтрьо

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Стиви Уондър един от хедлайнерите на световноизвестния джаз фестивал в Монтрьо на източния бряг на Женевско езеро днес ще бъде едно от събитията на тазгодишното 48-о поред издание.

Световноизвестното събитие, което тази година се провежда от 4-ти до 19-и юли, предлага богата програма включваща джаз, блус, рок и дори поп. Във фестивала, който се ражда през далечната 1967-а година и оттогава насам привлича топ национални и чуждестранни музиканти, се включва още вокалистът на "Блър" Деймън Албърн, хип-хоп дуетът "Ауткаст", северноирландският изпълнител Ван Морисън, "Масив Атак" и R&B звездата от Калифорния Banks.

Цените на билетите за седящи места на концерта на Уондър в залата "Стравински" започват от 510 долара, докато правостоящите започват от около 208 долара.

Шоуто на Фарел Уилямс на 7-и юли можеше да бъде посетено срещу билети, вариращи между 152 и 416 долара.

СнимкаАмериканският продуцент Куинси Джоунс, който през 90-те години е директор на фестивала заедно с швейцарския мениджър Клод Нобс, който почина през януари 2013 г., определя Монтрьо като "Ролс Ройса" на фестивалите. Тазгодишният му бюджет е над 280 млн. долара и всяка година привлича близо 250 хил. почитатели на музиката.

Крис Риа се завърна на сцената на Монтрьо за първи път след 14-годишно отсъствие на 5-и юли. Ван Морисън пя на 15-и юли, а Хърби Хенкок и Уейн Шортър са ангажирани за 18-и юли.

Мексиканският дует "Родриго&Габриела" излязоха пред публиката на 8-и юли, за да подгреят изпълнението на Робърт Плант от "Лед Цепелин".

Архивът на фестивала се състои от записи на общо 6 хиляди часа музика на живо, събрани на 10 хиляди магнетофонни ленти, които сега се дигитализират, за да се съхрани историята на Монтрьо, която включва джаз величия като Майлс Дейвис, Рей Чарлз и Би Би Кинг.

Информацията е на БГНЕС.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна