Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Областната дирекция по земеделие в Силистра събира неплатени наеми

Областната дирекция по земеделие в Силистра е започнала да събира неплатените наеми от ползвателите на земи от Държавния поземлен фонд. 

Над 100 ползватели на държавни земи, които нямат договори, на практика ги владеят без правно основание и дължат на държавата близо 170 000 лева наеми, съобщи директорът на областната дирекция "Земеделие" в Силистра Самет Мехмед.   
Даже си мисля тия заповеди сега аз да ги изпратя на икономическа полиция, те да почнат да ги търсят. По-големите суми ще ги дам пак на съдия-изпълнител. И ще си търся до всеки квадрат държавната земя, която се обработва и не се плаща, ще си търся наемите, арендите, неправомерните до последно. До сега ако не са потърсени отсега нататък няма да ги оставя.
Сред некоректните ползватели на държавна земя има и едри земеделски производители, които са спечелили държавните търгове за аренда и обработват нивите, но без да плащат арендните вноски. В някои от случаите се налага намесата на разследващите органи:   

Обработват си я докато приберат продукцията и после викат съдете ме. Тая фирма я унищожават, правят си втора фирма, някакъв там намират тракторист ли ще е, от улицата ли ще е, нова фирма, продават старата със задълженията на този човек, новото лице, а ние търсим него. Той е или клошар, или го няма изобщо, нищо няма на неговото име и стигаме до никъде.  
Нивите от държавния поземлен фонд в Силистренска област са около 100 000 дка и почти всички се стопанисват от ползватели.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна