Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП и ДПС гласуваха актуализация на бюджета на Здравната каса с 225 милиона лева

| обновено на 17.07.14 в 12:20
Снимка: hr.bl.government.bg


Актуализация на бюджета на Здравната каса с 225 милиона лева, гласуваха БСП и ДПС на съвместно заседание на бюджетната и здравната комисия, на което присъстваха и членовете на икономическата комисия. В заседанието не участва ГЕРБ. Управляващите одобриха предложението на правителството за допълнително 225 милиона лева за Здравната каса, вместо исканите 328 милиона лева.

По време на съвместното заседание от Коалиция за България и ДПС подкрепиха и вдигане на тавана на дълга с 1 млрд. и 700 млн. лв, а не както е записано в проектозакона за актуализацията на държавния бюджет с 3.4 млрд. лв. Таванът на дълга обаче не беше гласуван.

Финансовият министър Петър Чобанов коментира: Не получи подкрепата на бюджетна комисия, Законът за Касата получи подкрепата. От тук нататък не мога да предполагам и да прогнозирам какво би се случило в зала, когато въобще се стигне до свикване на заседание. 

Министър Чобанов обясни, че има начин трансферът към Касата да бъде направен и без увеличаване на дефицита в държавния бюджет, но това също изисква актуализация, тъй като ще се наложи намаляване на разходите на министерствата: Това беше един обсъждан вариант, но тогава трябват допълнителни решения на мистерството, т.е. трябва наистина да има актуализация, трябва да се посочи този трансфер откъде ще дойде. Тезата, която госпожа Нинова постави, е, че ако на първо четене се приеме Законът за Касата, между двете четения може да се смени източникът на средствата и да се обясни, че трансферът идва по друга линия. Доколко е възможно чисто законодателно и юридически издържано, не мога да отговоря в този момент.

Народното събрание не заседава и днес поради липса на кворум.

Българският лекарски съюз продължава да настоява за 328 милиона лева като необходими да попълнят дефицита в бюджета на Здравната каса. Според Лекарския съюз одобрените 225 милиона лева ще стигнат само за два-три месеца. 

От Здравната каса съобщиха, че дефицитът за лекарства за домашно лечение до края на годината ще стигне 96 милиона лева и ако няма актуализация за 328 милиона лева, парите за лекарства няма да стигнат до края на годината.

Още за работата на депутатите чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени