Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Порошенко: Подготвяме международни искове за признаване на ЛНР и ДНР за терористични организации

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинският президент Петро Порошенко е уверил холандския външен министър, че няма да толерира намеса в работата на международните експерти, разследващи катастрофата с малайзийския самолет. Франс Тимерманс пристигна в Украйна, след като стана ясно, че близо 170 от пътниците на сваления в Източна Украйна "Боинг"777 са холандски граждани.

В изявление след срещата си с Тимерманс Порошенко отбеляза, че наблюдателите от ОССЕ отново са били препятствани от проруските сепаратисти да провеждат работата си на мястото на инцидента. Той съобщи, че Украйна подготвя международни искове за признаване на самопровъзгласилите се Луганска народна република и Донецка народна република за терористични организации.

Уверен съм, че терористите трябва обезателно да бъдат съдени, заяви Порошенко.

На 12 май Донецката народна република и Луганската народна република се обявиха за независими на основание на проведени в тези региони референдуми. Киев отказа да признае законността на референдумите и заплаши организаторите с наказателна отговорност, припомня Интерфакс.

От своя страна, Русия призова властите в Украйна и бунтовниците да предоставят на международните експерти достъп до мястото на катастрофата, съобщиха от руското външно министерство.



 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна