Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реколтата от близо 1 300 декара трайни насаждения в Силистренска област е унищожена

Снимка: БГНЕС

Реколтата от близо 1 300 декара трайни насаждения в Силистренска област е унищожена от лошите климатични условия и градушките през последните месеци. По този повод областният управител на Силистра Насуф Насуф отправи искане до земеделското министерство за изграждането на поне една площадка за борба с градушките в района.

850 декара кайсиеви градини и още над 500 декара череши, вишни и сливи тази година няма да дадат плод вследствие на лошите климатични условия. В десетки хиляди декара овощни градини реколтата е с около една трета по-слаба от нормалното пак вследствие на обилните дъждове и градушките. Поражения има и по останалите земеделски култури.

Според областния управител Насуф Насуф правителството трябва да направи необходимото да защити реколтата от природните аномалии:

Особено тази 2014-та година е много тежка година за земеделците. Обилни валежи и най-малко четири,  може би пет-шест градушки, които пропиляха плодовете на стотици декари насаждения. Ние сме подали докладни и се надявам Министерството на земеделието да поеме своя ангажимент за изграждането на такава площадка тука в област Силистра.

Преписката е подкрепена и от областните управители на Шумен, Разград и Русе, където също няма съоръжение за борба с градушките. На територията на страната има 200 ракетни площадки, които предпазват повече от 17 милиона декара площи. Областите в Североизточна България обаче не са защитени.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна