Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пожарната е в готовност за спешни мерки в шестте области, за които е обявен оранжев код

Снимка: БГНЕС

Екипи на пожарната служба са в готовност да предприемат спешни мерки за шестте области у нас, за които е обявен оранжев код заради опасност от бури и градушки. От Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" предупреждават хората в областите Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, София-област и Пазарджик да бъдат внимателни. 

Очакваните средни количества на валежите днес са между 15 и 60 литра на квадратен метър, прогнозират от Министерството на околната среда и водите. В сряда и четвъртък се очакват и по-сериозни повишения в отделни измервателни пунктове в Западна България - главно в поречията на реките Искър, Вит, Струма и Места, съобщават от ведомството.

От пожарната съветват при възникване на наводнения незабавно да бъде подаден сигнал на тел. 112. Когато хората не са в състояние да се евакуират, за да защитят живота си, е добре да се преместят на най-горните етажи на сградата или на покрива. Ако водната стихия ни завари извън дома и се намираме близо до корито на пълноводна река или в дере, незабавно трябва да се отдалечим и да застанем на най-близкото възвишение. От пожарната съветват при гръмотевични бури хората да изключат от мрежата телевизора, кабела на външната антена, компютъра и останалите електрически уреди. Хората трябва да стоят далеч от чешми, балконски врати и прозорци. Ако се намирате сред природата по време на гръмотевична буря, постарайте се да застанете далеч от високи дървета, съветват още от пожарната. Оттам препоръчват да не се хващаме за метални предмети, те привличат гръмотевиците. Отдалечете се и от електроповоди за високо напрежение и други метални конструкции.

Аварийните групи от работници в общинското комунално дружество БКС - Враца  са в готовност за действие в случай на усложнения от обявения оранжев код за Враца и региона, предаде кореспондентът на БНР Ива Антонова. Според метеорологичната прогноза днес в областта се очакват силен вятър, интензивни валежи и градушки. От местната администрация призовават гражданите да свалят от первазите и терасите си окачените саксии и да приберат потенциално опасните предмети. Опасност от наводнения в региона няма, тъй като непрекъснато се следи нивото на всички водоеми и се поддържа ниско. Общинският щаб за защита при бедствия също е приведен в готовност.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна