Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израелската офанзива срещу Ивицата Газа продължава

| обновено на 22.07.14 в 17:50
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израелската армия продължава мащабната си операция срещу Ивицата Газа и ислямисткото движение "Хамас". При бомбардировките днес загинаха 20 палестинци, а общият брой на жертвите надхвърля 600.

Ивицата Газа продължава да бъде подложена на интензивни бомбардировки. Израелската армия заявява решимостта си да продължи операцията докрай и „да гарантира сигурност на израелските граждани”.  Не спират да бъдат изстрелвани ракети и от Ивицата Газа, някои от тях са поднали в района на Тел Авив и центъра на Израел.

Най-тежко остава положението на цивилното население  в Газа, подложено на непрекъснат обстрел, без електричество и вода. Нанесени са удари по много болници и жилищни сгради.

Според агенцията на ООН за палестинските бежанци над 100 хиляди палестинци са напуснали домовете си и са потърсили убежище в 69 училища на агенцията. Опитите да се договори хуманително прекъсване на огъня днес не успяха.

В Кайро ООН, САЩ и Египет се опитват още веднъж да постигнат със средствата на дипломацията споразумение между Израел и ислямистите от "Хамас" за трайно примирие. Обръщайки се към палестинците и израелците, генералният секретар на ООН Бан Ки-мун ги е призовал да спрат да воюват и за започнат да разговарят. От своя страна американският държавен секретар Джон Кери е посочил, че египетското предложение за спиране на огъня е базата за слагане на край на насилието.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна