Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правната комисия в НС одобри промените в НК, свързани с банките

Снимка: БГНЕС
Комисията по правни въпроси в Народното събрание прие на второ четене промените в Наказателния кодекс, които криминализират внасяне на смут в банковата система. Нов член в Наказателния кодекс ще засегне банковите атаки. Председателят на правната комисия и депутат от ДПС Четин Казак очаква законопроектът да влезе в дневния ред на Народното събрание тази седмица.

Който разпространява заблуждаваща или невярна информация, или други сведения за банка, или финансова институция, които могат да доведат до всяване на смут и страх в населението, се наказва с лишаване от свобода от 2 до 5 години. Това е една от промените в Наказателния кодекс.

Предвижда се още за лице, което с цел да набави за себе си или за другиго имотна облага, или да причини вреда другиму за разпространение на неверни сведения за финансовото състояние на банка или на финансова институция, и от това може да настъпят значителни вредни последици, да се наказва с лишаване от свобода от 1 до 3 години.

Всички основания за критики и опасения от прекалено широко тълкуване отпадат с тези промени, коментира след заседанието на правната комисия председателят й Четин Казак: Колегите от Коалиция за България предложиха едно допълнение, в което се предвижда наказателна отговорност и за длъжностно лице. Например, служител на банка или на Централната банка, който не предостави дължаща се по силата на нормативен акт информация или пък представи съзнателно невярна такава за състоянието на банки. От това могат да настъпят също значителни вредни последици.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени