Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десетки тела са намерени под руините в Газа по време на примирието

| обновено на 26.07.14 в 15:17
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Спирането на огъня между Израел и палестинското ислямистко движение Хамас в Ивицата Газа влезе в сила в 8 часа тази сутрин. Малко преди влизането в сила на примирието, 18 палестинци от едно семейство бяха убити в дома си при израелски танков обстрел. С това броят на убитите палестинци от началото на израелската военна операция на 8 юли става 881 души. Двама израелски войници загинаха снощи в престрелка с въоръжени бойци в Газа. От началото на операция "Защитно острие" загубите на израелската армия възлизат на 37 души.

  Телата на най-малко 85 палестинци са били извадени изпод руини в Ивицата Газа, съобщи Франс прес като се позова на медицински източници. Спасителните служби, разчистващи поразените от снаряди сгради, продължават да откриват тела в районите, където досега не можеха да влязат заради минометния обстрел от страна на Израел. С новооткритите тела броят на жертвите от кървавия конфликт в района наближана 1 000 души.

Тези, договорени от американския държавен секретар  Джон Кери 12 часа, ще позволят на населението в Газа само да се снабди с вода и храна, а на болниците да си набавят лекарства. Едно наистина крехко примирие, защото говорител на израелската армията, обявявайки спирането на огъня, подчерта две точки: цивилните от  Газа, от които армията е поискала да напуснат домовете си да не се завръщат там и че армията „ще отговори” в случай на нападение срещу нейни военни или цивилни. Израелската армия смята също да продължи оперативната си дейност за откриване и разрушаване на тунелите, които тръгват от Газа.

Преди да приеме това хуманитарно спиране на огъня, израелският кабинет за сигурност отхвърли американското предложение за по-дълго примирие. Но дипломатическите усилия за договаряне на трайно споразумение в Газа продължават в Париж, където на обед започва международна среща, в която ще участват американският държавен секретар и външните министри на Франция, Великобритания, Германия и Италия, но също и на Турция и Катар - две страни близки до ислямисткото движение Хамас.





БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна