Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Два от обектите по водния цикъл на Габрово ще бъдат замразени

Снимка: Велина Махлебашиева

Два от обектите по водния цикъл на Габрово ще бъдат замразени заради спрените плащания по Оперативната програма "Околна среда". Неясни остават и сроковете за завършване на строителните работи по ВиК мрежата.

Подмяната и разширяването на ВиК мрежата на Габрово, както и възстановителните работи, трябваше да са завършили. В очакване улиците да бъдат асфалтирани пешеходци и шофьори губят търпение.

То няма как да се кара. Насипано с чакъл, дъждовете отмиха чакъла и това е. Година вече. Там долу на улица "Люляк" не може да се минава с кола даже. Улицата е под наклон, водата като тръгне и отмива всичко, коментира автоинструкторът Веселин Халачев.

Изпълнението на обектите по два от етапите на проекта закъснява заради стопиране на работата. Причините са няколко - интензивните валежи, спрените плащания по оперативната програма "Околна среда" и непредвидените строителни работи по ВиК мрежата. Всички дейности не могат да се съобразят заради мащабите на проекта и множеството проектантски изменения в годините, обясниха от звеното за управление на водния цикъл. До възстановяване на плащанията инвеститорът замразява реконструкцията на двете пречиствателни станции, съобщи кметът Таня Христова.

Това е една превантивна мярка, която са принудени да направят. За съжаление, губим ценен период от почти последния строителен сезон, обясни Христова.

Въпреки затрудненията и несигурността, кметът посочи, че очаква строителството да приключи преди зимата.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна