Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

През юли в цялата страна се извършват безплатни изследвания за хепатит

Близо половин милион българи живеят с хепатит, без да знаят, поради липсата на ясни симптоми. Това показват неофициални данни. През юли в цялата страна се извършват безплатни изследвания по повод Световния ден за борба с хепатита - 28 юли.

Едномесечната национална информационна кампания за борба с хепатита цели да се открият хора, които  са болни, no не знаят, казва доктор Станимир Хастърджиев, председател на "Хепасист".

Има една тенденция за увеличаване на броя на случаите, особено на хепатит С, поради съвременния начин на живот на хората - наркотици, татуировки, пиърсинг. По-тревожното е,  че зачестяват случаите, при които хората се обръщат към лекаря едва когато са настъпили тежки усложнения, каквито са цирозата и ракът на черния дроб. Това е и смисълът на тези кампании, да се опитаме рано да обърнем внимание на всички тези рискове, обясни Хасърджиев.

Близо 5 на сто от българите са болни от хепатит Б, а около 1,5 на сто от хепатит С. Около 70 на сто от пациентите с хепатит С преди този вирус са били заразени с хепатит А.

Вече са проведени няколко акции в някои различни градове на България за безплатно изследване за хепатит. Хората се включват в тези акции. Специфичен акцент тази година е също така за първи път и хепатит А предвид ситуацията около наводненията, допълни Хасърджиев.

Информационни материали за София има в столичното метро, както и в Интернет. Само в Европа заболелите от хепатит Б и С възлизат на 14 милиона души като годишно 122 хиляди от тях умират.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна