Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания има залежи на шистов газ за още 40 години

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британското правителство обяви, че за първи път от шест години ще раздава лицензи за добив на шистов газ чрез фракинг. Спорната технология предизвика масови протести от природозащитници и фермери, което принуди властите да променят правилата за извличане на горивото.

Методът на фракинг, който атакува подземните шистови скали с т.нар. „хидравличен удар” от пясък и вода, смесена с химикали, е смятан от мнозина за опасен за околната среда, тъй като може да замърси подпочвените води. Срещу технологията се обявиха не само зелени организации като „Грийнпийс”, но и хиляди хора, които живеят в британската провинция.

През май антифракинг активисти успяха да принудят фирмата „Селтик енърджи” да се откаже от плановете си да сондира под техните домове в националния парк „Саут даунс” в Южна Англия.

Силните обществени настроения, както и заплахата от загуба на гласове, година преди парламентарните избори, накараха партиите от управляващата коалиция от консерватори и либералдемократи да променят правилата за проучване и добив на шистов газ.


Енергийните фирми, които ще кандидатстват за новите лицензи, ще трябва да получат разрешение както от местните общински съвети, така и от държавната агенция по околната среда.

Сондирането в националните паркове, на „местата с особена природна красота”, както и в района на исторически обекти ще бъде позволено само при „изключителни обстоятелства” и когато подобна дейност отговаря на обществения интерес. Изрично се подчертава обаче, че дори при тези случаи правителството ще има право да налага вето.

Последни геологически проучвания показват, че Великобритания има залежи от шистов газ, които могат да задоволят нуждите на страната през следващите 40 години.

 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени