Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бивши лидери на АОК ще бъдат обвинени за престъпления, извършени след войната от 1999-а

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бивши лидери на Армията за освобождение на Косово ще бъдат обвинени за нарушаване на международното хуманитарно право, военни престъпления и престъпления срещу човечеството. Сформираният от Европейския съюз специален разследващ екип обяви, че е събрал достатъчно доказателства, че в периода след войната през 1999-а година, на територията на Косово са били убивани, отвличани и незаконно затваряни в лагери хиляди сърби и роми, което е довело до етническо прочистване на цели райони на юг от река Ибър.

Сред жертвите има и хиляди косовски албанци, за които се е смятало, че сътрудничат на сърбите или са опоненти на лидерите на Армията за освобождение на Косово.

Клинт Уилямсън, ръководителят на екипа прокурори и следователи, които са работили на място през последните 2 години и половина, съобщи, че те не са открили достатъчно доказателства по сигналите за масови отвличания на хора с цел трафик на органи. Има обаче данни за малък брой – под 10 подобни случая, а разследването на тази практика ще продължи и в следващите месеци.

Очаква се в началото на следващата година да бъде създаден специален международен съд, където ще бъдат разглеждани обвиненията.

Клинт Уилямсън отказа да посочи имена на бъдещите обвиняеми, както и да каже дали сред тях ще има хора от политическото ръководство на Косово. Той съобщи само, че става дума за бивши ръководители на АОК.

След първите разкрития, направени преди близо 4 години от Съвета на Европа, се появиха информации, замесващи името на премиера и бивш лидер на АОК Хашим Тачи в убийства, отвличания и трафик на органи. 

 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна